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Bridge Training, Arbitrair, de digitale cursus ‘Leuk, Leuker, Bridge!’ en het beantwoorden van alle mogelijke en soms ook onmogelijke vragen over bridge, doen we gratis. Omdat we het leuk vinden om service te verlenen. 
Een donatie mag, maar alleen als die slaat op reeds verleende service! Eens per jaar betaal ik daaruit een lunch, middagje bridge en een dinertje met al mijn vaste serviceverleners en een aantal ingelote donateurs. Want de pot moet leeg, winst willen we absoluut niet maken! 

NL76 ABNA 0549 4444 40, tnv Stravers, omschrijving: Bridgepot met je voornaam, zodat ik je een presentje voor je bijdrage kan toemailen.

	Redactie: Ciska Zuur, Margriet Jansze, 
Mirjam Dierckxsens, Monica Vuister, Ron Jedema, 
Siger Seinen, Jan van Die en Rob Stravers
	

	
	www.bridgeservice.nl voor alle reeds verschenen Bridge Trainingen, Arbitrairs, Vragenhoekje Rekenprogramma, en alles wat bridge nog leuker maakt.



In de vorige Training testte je je moderne leiderschap in twee troefcontracten. Dus kon je er toen al donder op zeggen dat je je ‘op de toekomst gerichte visie’ in deze Training mag loslaten op twee SA-contracten.

Speelvraag 1
 A H B 3 2
 B 3 2
 A H
 V 10 2

 5 4
 10 6 5 4
 V B 4 3 2		Na 1 - 1SA – 3SA ben je leider in 3SA.
 A 3

West komt uit met 4. 

Vraag I Welke klaveren laat je dummy bijspelen?
a. V
b. 10
c. 2

Vraag II Wat is de reden van jouw antwoord op vraag I?
a. Het is altijd goed om in de tweede hand laag bij te spelen.
b. Ik wil de kans dat dummy deze slag wint zo groot mogelijk maken.
c. Wests uitkomst belooft een plaatje; de kans is het grootst dat dat H is.
d. Met B bij west en H bij oost maak ik dan twee klaverslagen.




Overpeinzing 1
 A H B 3 2
 B 3 2
 A H
 V 10 2

 5 4
 10 6 5 4
 V B 4 3 2		Na 1 - 1SA – 3SA ben je leider in 3SA.
 A 3

West komt uit met 4. 

Vraag I Welke klaveren laat je dummy bijspelen?
a. V
b. 10
c. 2

Vraag II Wat is de reden van jouw antwoord op vraag I?
a. Het is altijd goed om in de tweede hand laag bij te spelen.
b. Ik wil de kans dat dummy deze slag wint zo groot mogelijk maken.
c. Wests uitkomst belooft een plaatje; de kans is het grootst dat dat H is.
d. Met B bij west en H bij oost maak ik dan twee klaverslagen.

Je speelt een SA-contract. Dus was je eerste actie het tellen van je vaste slagen. 
Voor de goede orde: vaste slagen zijn slagen die je achter elkaar kunt maken. Stel even dat west niet met klaveren was uitgekomen maar met schoppen, dan had je terecht acht vaste slagen geteld: AH, AH, A en de laatste drie ruitenslagen. Want dankzij A kun je – ná het spelen van AH – oversteken naar je hand om VB en je laatste ruiten te maken.



Speelplan 1
 A H B 3 2
 B 3 2
 A H
 V 10 2
 H B x x			 x x x x
 H x x x			 B x x x
 B x x x			 H x x x
 5 4
 10 6 5 4
 V B 4 3 2		Na 1 - 1SA – 3SA ben je leider in 3SA.
 A 3

West komt uit met 4. 

Vraag I Welke klaveren laat je dummy bijspelen?
a. V		= 3 punten
b. 10	= 1 puntje, omdat het iets minder goed is dan keuze c…
c. 2		= 0 punten

Vraag II Wat is de reden van jouw antwoord op vraag I?
a. Het is altijd goed om in de tweede hand laag bij te spelen.
b. Ik wil de kans dat dummy deze slag wint zo groot mogelijk maken.
c. Wests uitkomst belooft een plaatje; de kans is het grootst dat dat H is.
d. Met B bij west en H bij oost maak ik dan twee klaverslagen.

Alleen antwoord b is juist. Noteer 2 punten. 

Zuids A is de enige entree voor de drie ruitenslagen die na dummy’s AH voor het oprapen liggen. Maar… dan moet je na het spelen van AH dat aas nog wel hebben. 

Daarom moet je het risico dat je A al in de eerste of tweede slag moet spelen, zo klein mogelijk maken. En dat doe je door de gróótste kans te pakken dat dummy de slag wint… met het laten leggen van dummy’s hoogste kaart: V (aanpak a).

Nadeel van 2 (c): dan moet je zéker je A te vroeg spelen.
Nadeel van 10 (b): gaat alleen goed met B én H bij west. Als oost B of H bijspeelt, gaat het mis.
Voordeel van V: gaat goed (wint de slag) met H bij west.

Leuk: als V de slag wint, is dat meteen je negende slag…



Speelvraag 2
			 V 3 2
 V 3 2
 H 10 2
 B 9 8 2

 B 5 4
 A 5 4
 A 4 3
 A V 10 3	

Je opende met, en bent leider in, 1SA.

West komt uit met 9. 

Met welke eerst bij te spelen kaart van dummy bewijs je je blik op de toekomst?
a. Ik laat dummy 2 bijspelen.
b. Ik laat dummy 10 bijspelen.
c. Ik laat dummy H bijspelen. 




Overpeinzing 2
			 V 3 2
 V 3 2
 H 10 2
 B 9 8 2

 B 5 4
 A 5 4
 A 4 3
 A V 10 3	

Je opende met, en bent leider in, 1SA.

Met 8-9 punten mag partner noord – met 2SA – zuid uitnodigen om er met 17 punten 3SA van te maken. Deze noordspeler trok een punt af vanwege zijn 4-3-3-3-verdeling. Met twee 4-kaarten of een ‘leuke’ 5-kaart had deze noordspeler beslist niet gepast.

West komt uit met 9. 

Met welke eerst bij te spelen kaart van dummy bewijs je je blik op de toekomst?
a. Ik laat dummy 2 bijspelen.
b. Ik laat dummy 10 bijspelen.
c. Ik laat dummy H bijspelen. 

Telde je ook vier vaste slagen (A, AH en A)? Dan hoeven we het daar niet meer over te hebben .

Interessanter is je antwoord op de tweede stap van je speelplan: in welke kleur zie je kansen op extra slagen?

 	In schoppen maak je altijd één slag mits je tegenstanders die kleur als
eerste aanspelen. Als jij schoppen als eerste voorspeelt, is het risico groot 
dat je geen enkele schoppenslag wint!

 	In harten maak je een extra slag als je vanuit je hand een kleine harten
naar V speelt en west H heeft. 

 	In ruiten kun je een extra slag vergeten! Een uitkomst met een lage ruiten
had een plaatje beloofd; een hogere ruiten ontkent een ‘pop’. Dus kan 10 rekenen op V en B bij oost. Meer dan twee ruitenslagen kun en zul je niet maken.

 	De klaveren zijn in ieder geval goed voor twee extra slagen en - met H
bij oost - zelfs voor drie!

Pas na dit onderzoek kun je dummy de juiste kaart laten bijspelen…




Speelplan 2
			 V 3 2
 V 3 2
 H 10 2
 B 9 8 2
	 
 B 5 4
 A 5 4
 A 4 3
 A V 10 3	Je opende met, en bent leider in, 1SA.

West komt uit met 9. 

[bookmark: _GoBack]Met welke eerst bij te spelen kaart van dummy bewijs je je blik op de toekomst?
a. Ik laat dummy 2 bijspelen	= 0 punten
b. Ik laat dummy 10 bijspelen	= 0 punten
c. Ik laat dummy H bijspelen	= 2 punten

Het is prettig, zo niet noodzakelijk, om op H te snijden op een moment dat je nog een ruitenstop in handen hebt! Daarom MOET je de uitkomst meteen arresteren met dummy’s H. Doe je dat niet, en win je de uitkomst met A, dan kun je alleen in ruiten naar dummy oversteken. Dan heb je géén ruitenstop meer als je vanuit noord klaveren voorspeelt, dat kan heel vervelend zijn als de klaverensnit mislukt… 


Speelvraag 3

			 V 3 2
 V 3 2
 H 10 2
 B 9 8 2
	 
 B 5 4
 A 5 4
 A 4 3
 A V 10 3	Je opende met, en bent leider in, 1SA.

West komt uit met 9. Die liet je dummy pakken met H om al meteen de tweede slag op H te kunnen snijden.

Dus rijst de slotvraag: welke klaveren speel jij in deze tweede slag? 

Ongeacht welke klaveren je voorspeelt: oost speelt 4 bij. 

a. 2 naar 10
b. B voor, 3 weg
c. 9 voor, 3 weg
d. de antwoorden a, b en c maken geen verschil: als je maar snijdt!

 
Speelplan 3	 V 3 2
 V 3 2
 H 10 2
 B 9 8 2
	 (x)				 H x x x (x) 
 B 5 4
 A 5 4
 A 4 3
 A V 10 3	Je opende met, en bent leider in, 1SA.

West komt uit met 9. Die liet je dummy pakken met H om al meteen de tweede slag op H te kunnen snijden.

Dus rijst de slotvraag: welke klaveren speel jij in deze tweede slag? 

a. 2 naar 10									= 0 punten
b. B voor, 3 weg								= 1 punt
c. 9 voor, 3 weg								= 3 punten
d. a, b en c maken geen verschil: als je maar snijdt!			= 0 punten


· Als H verkeerd zit (bij west), maakt je speelwijze niet uit. Je verliest altijd een slag aan H.
· Zit H goed, bij oost, dan kún je vier slagen maken.
· Met H sec of Hx bij oost maakt je aanpak ook niet uit. Je vangt altijd H.
· Met Hxx bij oost faalt speelwijze a (2 naar 10). Je wint dan de eerste slag in je hand met 10. Om H te kunnen vangen, moet je nóg een keer snijden, maar de pont voor de noodzakelijke oversteek naar dummy is met de eerste slag uit de vaart genomen! 
· Met Hxxx(x) moet je zelfs drie keer snijden om vier slagen te kunnen maken. En dat lukt alleen met speelwijze c. 

Het gaat ook goed als je met B begint en niet 3 maar 10 (!) opruimt. Dan laat je daarna je 3 onder 9 verdwijnen waardoor je, net als bij speelwijze c, ook drie keer kunt snijden.

Maar… met de luxe van twee alternatieven is het ’t veiligst om te beginnen met de laagste kaart! Om twee redenen. 
1. Je speelt dan niet automatisch de verkeerde kaart bij. 
2. Belangrijker: als je met de hoogste kaart begint, kán dat een slag kosten!

 A B 10 2		Als je begint met 9, in dummy 2 weg, daarna
	 H 6 5 4				V, in dummy 10 weg, win je vier
 V 9 3   		schoppenslagen.
	Wie begint met V, 10 weg, daarna 9, verliest een schoppenslag als west op 9 zijn H legt! De laatste schoppenslag is dan voor west…

Je puntentotaal is je rapportcijfer voor… Regeren! Want regeren is vooruitzien. Toch?
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